Hoe wordt een karatetraining opgebouwd?

We beginnen en eindigen de training steeds met het afgroeten. Dat doen we om een duidelijke start en einde te hebben van de training. We groeten naar de sensei en naar elkaar uit respect. Na een lichte opwarming gaan we over naar cardio vasculaire oefeningen die gepaard gaan met kracht en stabiliteit wat naarmate de training toeneemt.

De eigenlijke training bestaat uit 3 delen: kihon, kumite en kata.

Kihon

Een van de aspecten van een karate carrière is streven naar de perfectie. Hiervoor trainen we de meest voorkomende basis technieken elke training opnieuw. Deze herhaling zorgt ervoor dat we ze meester worden en dat ons lichaam hierdoor sterker wordt. De bewegingen worden zo een automatisme en kan je zien als de ‘powertraining’ van de karate.
Zo creëer je stabiele standen, sterke stoot- en stamptechnieken en een goede coördinatie. De kihon is repetitief en meestal zwaar waardoor je ook aan je uithouding, je doorzettingsvermogen en concentratie werkt.

Kumite

Dit is het ‘gevecht’. Met deze partneroefeningen kunnen we de kihon in de praktijk toepassen.
Waar je de oefeningen anders in de’ lucht’ traint moet je nu rekening houden met een partner waardoor afstand, controle en richting belangrijk worden. Ook moet je nu rekening houden met het feit dat iedere partner anders is waardoor je voortdurend moet opletten.

Kata

Een kata kan je zien als een schijngevecht, een choreografische oefening tegen ingebeelde tegenstanders. Een kata is een reeks van bewegingen die je uit het hoofd moet leren en waarvan de combinatie ervan hun specifieke betekenis heeft.

Er bestaan in het totaal 26 kata’s met allemaal een andere naam en betekenis. Je kan stellen dat bijna alle technieken die in de karate bestaan voorkomen in deze kata’s. Dit komt omdat er vroeger geen kihon bestond en ze dus deze oefeningen hebben bedacht om de gevechtskunst te kunnen trainen. Elke kata heeft zijn specifieke trainingsdoel. De één focust op snelheid en flexibiliteit, de ander op kracht of ademhaling.